неделя, 16 октомври 2016 г.

Торта Наполеон




Продукти:

За блата:                          
1/2 кг брашно
250 г масло
1 яйце
1 с.л. оцет
1 щип. сол


За крема:
1/2 л. прясно мляко
200 г масло
2 яйца
2 с.л. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилия
60 г лешници





Рецепта:
Пресятото брашно (1/2 кг) се смесва с мекото масло (250 г) в дълбока купа и се бърка, докато брашното стане на трохи. След това се добавя солта (1 щип.), разбърква се и се прибавят яйцето (1 бр) и оцетът (1 с.л.). От продуктите се замесва тесто.
След като се омеси тестото, то се оставя в хладилника за около 20 минути да отпочине. Важно е да се остави в съд, покрит с фолио, за да не изсъхне.
След това се приготвя крема. В тенджера се разбиват яйцата (2 бр) със захарта (1 ч.ч.). Налива се прясното мляко (1/2 л.), прибавя се брашно (2 с.л.) и разбиването продължава. Котлонът се увеличава на по-висока температура в началото и после се намалява. Разбърква се енергично в продължение на около 10 минути. Накрая се добавят ванилия (1 ч.л.) и масло на бучки (200 г), като сместа се разбърква след всяка бучка.
Охладеното тесто се разделя на четири топки, които се разточват на правоъгълници. Пекат се във фурна, загрята на 200 градуса, за около 15 минути, като е важно да се поставят не директно в тава, а върху хартия за печене. След това изпечените блатове се изваждат, оставят се леко да се охладят и се разрязват на две.
Нанася се крем върху всяка от осемте правоъгълника. Тортата се завършва с крем и се посипва с цели лешници (60 г). Оставя се за 10 часа в хладилника и след това се поднася.
Време за приготвяне:

60 минути

0 коментара:

Публикуване на коментар