вторник, 21 февруари 2017 г.

Заек с гъби, мащерка и шафран





   Заек с гъби, мащерка и                шафран




Заешкото месо се нуждае от внимание при приготвянето, защото изсъхва твърде лесно. В тази рецепта външният слой от горчица, зехтин, шафран и мащерка предпазва месото и му продава съвсем друг ароматен профил.


Състав - Необходими продукти за 4 порции

1 заек,  1,5-1,8 кг
3 с. л. - мека дижонска горчица
5 с. л. - зехтин
1 ч. л. - листа от мащерка
1 - щипка шафран
2 - дафинови листа
1 - щипка листа розмарин
100 г - пушен бекон, ситно нарязан
250 г - дребни печурки
3 - скилидки чесън
1 ч. ч. - крутони
200 г - бяло вино
300 мл - зеленчуков или пилешки бульон
50 г - масло
 сол и пипер на вкус







Начин на приготвяне

1. Горчицата се разбърква с 3 с. л. от зехтина, мащерката и шафрана.

2. Заекът се посолява и се поръсва с черен пипер. Намазва се от всички страни с горчицата.

3. В 2 с. л. загрят зехтин се слагат беконът, гъбите и 3 необелени скилидки чесън. Разбъркват се 5-6 мин., докато се изпари цялата отделена течност. Слагат се крутоните и се разбъркват, докато започнат да се зачервяват. Добавят се дафиновите листа, розмаринът, подправят се със сол и пипер на вкус, налива се 100 мл от виното, разбърква се, докато се поеме.





4. Заекът се напълва, коремът се затваря с клечки за зъби. Залива се с виното и бульона.

5. Слага се в загрята фурна на 180º С за 40-60 мин., покрит с алуминиево фолио. От време на време се полива със соса от печенето.

6.
Отстранява се фолиото, намазва се с маслото и се запича още 20 мин., докато добре се зачерви. Ако е останал пълнеж, може да се сложи при заека, след като се отстрани фолиото, и да се дозапече заедно с него.








0 коментара:

Публикуване на коментар