петък, 18 декември 2015 г.

Виенска торта Сахер по оригинална рецепта

Виенска торта Сахер по оригинална рецептаЛеко затопленото масло се разбърква с пудрата захар и ванилията до лека пяна. Един след друг се добавят жълтъците и разтопеният шоколад и се разбъркват с тел за яйца. Белтъците се разбиват на сняг, добавя се кристалната захар и се разбива до втвърдяване. Накрая се добавя брашно без много бъркане.
За печене се използва форма за торта с диаметър 22 см, на дъното на която е сложена хартия за печене. Готовата смес се изсипва във формата, заглажда се отгоре и се пече в предварително загрята до около 170 градуса фурна. В самото начало на печенето фурната се отваря един пръст и стои така около 15 мин, докато блатът се надигне. След това се пече още един час при затворена фурна. Блатът се изважда от формата и се оставя да изстине, разрязва се хоризонтално на две части. По желание горната част може да се изравни чрез допълнително изрязване на неравностите.
Блатовете се намазват с леко затопленото сладко от кайсии, поставят се един върху друг и се намазват и отстрани. След като сладкото изсъхне, тортата се покрива с хладката глазура.

Начин на приготвяне на глазурата:
Захарта и водата се варят 5 мин и се оставят да поизстинат. Шоколадът се затопля до омекване и се разбърква с топличкия сироп до получаването на гъста, гладка глазура.

Любопитно: Тази шоколадова торта е един от най-известните Виенски кулинарни специалитети. Историята и започва през 1832 г., когато Принц Метерних възложил на готвача си отговорната задача да създаде специален десерт за няколко важни госта. Тъй като главният готвач се разболял, задачата се паднала на 16 годишния Франц Сахер (Franz Sacher, 1816-1907), по това време втора година чирак в кухнята на Метерних. Той завършил обучението си и по-късно отворил луксозен магазин за деликатеси и винарна във Виена.
Първородният син на някогашния чирак усъвършенствал рецептата на баща си до сегашната й форма. През 1876 г. Едуард Сахер открил хотел и оттогава до сега тази торта се сервира там. 

0 коментара:

Публикуване на коментар